Tijdens de bestuurlijke netwerkdagen van de G40 kwam de Pijler Economie en Werk voor het eerst bij elkaar in de nieuwe samenstelling. De wethouders willen samen slimmer worden en samenwerken met landelijke koepels en ministeries. De thema’s voor de komende bestuursperiode: MKB en economische vernieuwing, Vitale binnensteden en werklocaties, en de Sterke keten van leren, werken en ondernemen.
De pijler Economie en Werk startte donderdag in De Landdrost met een mooi uitzicht over Almere en wijde omgeving. Naast een aantal bekende, waren er ook veel nieuwe gezichten in de pijler. Programmamanager Frans Nauta (Almere) vertelde over de kenniseconomie en campusontwikkeling in Almere. De wethouders gaven een korte schets van de economie van hun stad, vertelden waar ze trots op waren, en wat ze als uitdaging zien. Mooi om te zien was dat wat voor de éne gemeente nog een uitdaging is, in een andere gemeente als succesvol was aangepakt. De steden kunnen dus veel van elkaar leren. Ook werd de reactie van de VNG op Prinsjesdag besproken; zorgen over de stijgende lasten voor het MKB, de aandacht voor het brede MKB (onder andere in de stadscentra), en het versnipperde arbeidsmarktbeleid. De pijler gaat de komende periode werken met drie themagroepen:
Frank den Brok (Oss) was al eerder gekozen als voorzitter. Hij bewaakt brede welvaart als overkoepelend thema, en legt de verbinding met het bestuur en de andere pijlers van de G40.
Op vrijdag kwamen de themagroepen bij elkaar op het Floriade terrein.
Alle themagroepen gaan aan de slag om doelen ten aanzien van kennisdeling, -ontwikkeling en lobby te formuleren, zodat we tot goede speerpunten voor de pijler in deze bestuursperiode komen. De sfeer in de bijeenkomsten was positief en enthousiast. Dat houden we graag vast.
Bestuurders die niet bij de netwerkdagen aanwezig waren en wel interesse hebben om deel te nemen aan een of meer themagroepen, kunnen zich daarvoor aanmelden bij Tjeerd Leistra (secretaris pijler Economie en Werk) door een mail te sturen aan tjeerd.leistra@vng.nl