De opgaven waarmee G40 gemeenten met het sociaal domein aan de slag moeten. Op 1 juli hebben de nieuwe wethouders al in de themagroep Zorg, Jeugd en onderwijs kennisgemaakt met de propositie ‘De winst van het sociaal domein’. Boodschap is dat gemeenten met deze propositie een drietal majeure opgaven moeten aanpakken:
Denken in termen van opgaven geeft andere vertrekpunten voor de eigen lobby en behartiging dan de stelselbenaderingen waar de departementen meekomen. Maar welke vertrekpunten dan precies? Daar is in de themagroep in een drietal groepen uitgebreid over van gedachten gewisseld. Wat moet er op korte en langere termijn gebeuren? En hoe dat aan te pakken? In elke groep is flink gediscussieerd en valt flink wat opbrengst te noteren.
Verkiezing van een voorzitter
De verkiezing van de voorzitter van de themagroep is uitgesteld naar een volgende bijeenkomst. Er zijn drie kandidaten: Anja Prins (wethouder in Apeldoorn), Leon Meijer (wethouder Ede) en Jurgen van Houdt (wethouder in Enschede).
Hieronder zijn de drie majeure opgaven beknopt beschreven. Van de groep die het thema Kansengelijkheid heeft opgepakt komt nog uitgebreider verslag.
Herstellen bestaanszekerheid
Korte termijn
Wat
Hoe (werkende bestanddelen)
Lange termijn
Wat
Hoe
Gezond leven mogelijk maken
Trefwoorden: preventieve gezondheid, leefstijl, positieve gezondheid
Korte termijn:
Lange termijn
Kansengelijkheid bevorderen.
In deze groep wilden deelnemers direct een aantal onderwijs gerelateerde thema’s naar voren brengen:
Deelnemers wilden graag kennis en ervaringen uitwisselen en verdiepen op onderwerpen en daarmee van elkaar leren. Ook geïnspireerd worden was van belang. Daarom werden ook flink wat namen genoemd van mogelijke sprekers/gasten.
Tot slot
Een mooie opbrengst! Tot slot is gesproken over het vereiste samenspel met de VNG en met maatschappelijke partners. Belangrijkste boodschap is bij elk vraagstuk goed aan de orde te hebben ‘wie welke kastanje uit het vuur haalt’. De VNG is logischerwijs eerste onderhandelaar met het Rijk. De G40 (centrum-) steden kunnen een bijzondere positie innemen door vanuit de praktijk in de steden en hoe inwoners deze praktijk ervaren en benutten de – nieuwe - argumenten te ontlenen voor meer samenhang en betere voorwaarden om de opgaven in ons land aan te pakken.