Het initiatief om te komen tot een statiegeldregeling op blik en plastic flessen wordt ook door het merendeel van de grote steden uit het G40 Stedennetwerk onderschreven. Per brief dringen de G40 steden er bij de staatsecretaris op aan om tot een regeling te komen.
Afval van blikjes en flesjes maakt op dit moment rond 40 procent uit van het zwerfaval in de openbare ruimte. Uit onderzoek blijkt dat met een statiegeld regeling de afvalberg aanzienlijk kan worden teruggebracht. Op dit moment wordt in Nederland krap 60 procent van de kleine petflesjes zonder statiegeld hergebruikt. Met een statiegeldsysteem kan naar schatting meer dan 90 procent van de flesjes en blikjes worden gerecycled. Daarbij nemen de opruimkosten voor gemeenten naar verwachting af met een bedrag van rond 80 miljoen per jaar in de openbare ruimte en rond 10 miljoen minder kosten voor ledigen van afvalbakken.
Naar overtuiging van het G40 Stedennetwerk zijn de maatschappelijke voordelen van een statiegeldregeling voor blik en plastic daarom overtuigend en wegen deze op tegen de eventueel te maken kanttekening dat hierdoor voor zowel detailhandel als het bedrijfsleven extra inspanningen gevraagd worden.
Voor een overzicht van alle partners van het statiegeldinitiatief, lees verder via statiegeldalliantie.org