Hoe wonen en zorg te scheiden? Samenwerking en regie nodig
Het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis’ en het advies ‘Van beschermd wonen naar een beschermd thuis’ van de Commissie Toekomst beschermd wonen zetten in op het scheiden van wonen en zorg en een huurcontract op eigen naam als norm. Het scheiden van wonen en zorg vergt een intensieve samenwerking tussen woningcorporaties en organisaties voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen, en een duidelijke regierol door de gemeente.
G40-steden kunnen daarbij door hun omvang een voorbeeldfunctie hebben. Platform31 stelde in opdracht van de themagroep Wonen, Welzijn, Zorg van de G40 de publicatie Wonen met begeleiding in de wijk op. Deze biedt inzicht in wat het scheiden van wonen en zorg concreet inhoudt, het belang hiervan volgens belangenorganisaties, en hoe verschillende G40-steden dit vormgeven en organiseren. Het dient als inspiratie voor organisaties die nog zoekende zijn.
Zelfstandig wonen in je eigen woning, ook als je begeleiding nodig hebt; dat is de nieuwe norm. In het hele land zijn gemeenten, woningbouwcorporaties, zorg- en belangenorganisaties actief om wonen en zorg (of begeleiding) van elkaar te scheiden. Met als doel dat inwoners niet naar de zorg toe hoeven te verhuizen als zij begeleiding nodig hebben, of de voorziening moeten verlaten als de begeleiding is afgerond. Een inspirerende factsheet voor gemeenten, woningcorporatie en zorgorganisaties over samenwerking en regie, met voorbeelden uit G40-steden.
Handreiking over toegepaste contractvormen
De publicatie is een vervolg op ‘Wonen met begeleiding – Handreiking over toegepaste contractvormen’ waarin Platform31 en stichting Eropaf! uitleg hebben gegeven over de verschillende contractvormen voor het wonen van mensen met een behoefte aan begeleiding. We onderscheiden drie varianten:
We zien in steeds meer gemeenten dat zorgorganisaties, belangenorganisaties, woningcorporaties en gemeenten met elkaar om tafel gaan om onder meer ervaringen, werkwijzen en belangen uit te wisselen. En gezamenlijk te bespreken hoe het scheiden van wonen en zorg (verder) kan worden vormgegeven.