Nieuws

Oproep G40 in reactie op het regeerprogramma en Miljoenennota

Het kabinet stelt de burger centraal en wil in de uitvoering samenwerken met gemeenten. Op het gebied van verstedelijking zet het kabinet zich in op samenwerken via rijk-regioprogramma’s en een gebiedsgerichte aanpak, zoals met het programma Novex en regionale investeringsagenda’s. Het kabinet vertrekt vanuit het brede begrip ‘bestaanszekerheid’ als het gaat om overheidstaken. Dit zijn belangrijke uitgangspunten voor de G40 om te komen tot krachtig en integraal stedelijk beleid. De kabinetsplannen staan vol voornemens, echter staan de overheidsfinanciën onder druk en is er voor veel ambities nog geen geld gereserveerd.

“We treden het kabinet met een open houding tegemoet. Goede samenwerking met het kabinet is in het belang van de steden en haar inwoners. Het kabinet heeft een aantal goede ambities waar wij achter staan, maar wij maken ons ernstig zorgen of gemeenten voldoende slagkracht krijgen om de ambities waar te maken. We nodigen het Kabinet in onze steden uit, zodat we kunnen laten zien wat nodig is om woorden van betekenis te voorzien”, aldus G40-voorzitter Paul Depla.

Naast de intenties van dit kabinet om voor grote problemen oplossingen te vinden, worden de uitdagingen steeds groter. Zoals de VNG stelt ‘biedt de miljoenennota onvoldoende financiën voor gemeenten om de verschraling van voorzieningen voor onze inwoners te voorkomen’. Verder missen we de door ons gewenste sturing op minimaal 30 procent sociale huur per gemeente voor een groter aanbod van betaalbare woningen, ook buiten steden. In de plannen ontbreekt een lange termijnperspectief voor het verduurzamen van woningen en een realistisch antwoord op de problemen met de opvang van asielzoekers en vreemdelingen (LVV). De bezuiniging op gezondheidspreventie (GGD, Integraal Zorg Akkoord, Gezond Actief Leven Akkoord) staat haaks op het toekomstbestendig maken van (jeugd)zorg. Ook hebben de korting op onderwijs en de verhoging van de btw op sport en cultuur grote impact op de inwoners van steden en omliggende regio’s. En wat kunnen we bieden voor mensen met verward gedrag? Om nog maar niet te spreken over het effect van het stikstofprobleem op de woningbouw. Met al het werk dat we als steden voor onze inwoners te doen hebben, baren deze punten ons grote zorgen. 

Tijdens Prinsjesdag kwamen meer dan honderd G40-bestuurders bij elkaar in Den Haag. In reactie op het regeerprogramma en de Miljoenennota nodigen we het Kabinet uit om de andere dagen onze steden te bezoeken om in gesprek te gaan over oplossingen die aansluiten op wat inwoners nodig hebben. Zo maken G40-steden onderdeel uit van de meeste grootschalige woningbouwgebieden. Wij dragen graag bij aan de Woontop en zetten onze expertise van verstedelijking in om een gezond en veilig thuis voor iedereen te realiseren. We bieden als centrumsteden ruimte aan werkgelegenheid en bedrijvigheid gericht op de toekomst. Waarbij we samen met het Rijk willen stimuleren dat het midden- en kleinbedrijf toekomstbestendig kan innoveren. Dit zou een mooi onderwerp zijn om afspraken over te maken bij de aangekondigde ondernemingsklimaattop. In G40-steden zijn allerlei initiatieven gericht op het bevorderen van gelijke kansen. We gaan graag in gesprek met het kabinet over de brede aanpak van (kinder)armoede, inkomens- en werkzekerheid. Ook tonen we graag hoe we aan de slag zijn met warmtenetten, het verduurzamen van wijken en lokale opwek en welke landelijke maatregelen om versnelling vragen

Zo krijgen we samen de beleidswerkelijkheid van de tekentafel, zoals genoemd in de troonrede, passend bij de praktijk van alledag. Het allereerste bezoek zal door minister Judith Uitermark (BZK) aan Sittard-Geleen zijn op 26 september 2024 tijdens de G40 bestuurlijke netwerkdagen

 

Als steden vragen wij inzet op:

  • Leefbare wijken met een gezond en veilig thuis voor iedereen.
  • Betaalbare, betrouwbare en schone energie door onder andere verduurzaming van wijken.
  • Een sterke regionale economie met steden als kloppend hart. 
     

Lees hier meer over onze speerpunten.