Op maandag 28 oktober vindt de derde Dag van de Stad plaats in Den Haag World Forum in Den Haag, georganiseerd door het ministerie van BZK. Ook dit jaar staan de maatschappelijke uitdagingen centraal die vooral in de stad tot uitdrukking komen. Of het nu gaat om gezondheid of veiligheid, om bouwen, de energietransitie, cultuur, onderwijs of economie – alle actuele vraagstukken in de stad komen aan bod. De dag is bedoeld voor iedereen die werkt aan toekomstbestendige steden. Medewerkers van de grote Nederlandse gemeenten mogen dan ook niet ontbreken.
Het thema van dit jaar is ‘Wie durft?’. De Dag van de Stad geeft op 28 oktober het podium aan moedige ondernemers, architecten, theatermakers, wetenschappers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, actieve inwoners én bestuurders. Wat al deze mensen bindt is hun lef, cojones en bravoure. De Dag van de Stad biedt een warm welkom aan stedelijke visionairs die verder durven kijken dan hun neus lang is. Aan mensen die vastgeroeste denkpatronen loswrikken, met een boog om ingesleten olifantenpaden heenlopen en juist nieuwe routes uitstippelen. Het tonen van lef is ook durven staan voor jezelf in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld als je wordt bedreigd, geïntimideerd of bespot. Hoe blijf je dan koersvast als professional én als mens?
Toonaangevende sprekers
Met een opgave van 800.000 woningen in de komende 10 jaar is het pleidooi van BPD directeur en NEPROM voorzitter Desirée Uitzetter voor meer regie en samenwerking tussen private en publieke partijen actueler dan ooit. En radicale verstedelijking vraagt om radicale ontwerpen. Daarover spreken toparchitecten Stefano Boeri en Winy Maas in hun last lectures. Over stedelijke ontwikkeling in dichtbevolkte gebieden in China, vertelt arts, fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou in zijn lunchlezing. En we ontvangen schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, die in zijn roman ‘Grand Hotel Europa’ het overtoerisme in Europa aan de kaak stelt. Daarnaast verwelkomen we politiechef Frank Paauw, geroemd vanwege de vernieuwing van de Rotterdamse politieorganisatie, Heleen Terwijn, oprichter van de IMC Weekendschool, ‘Denker des Vaderlands’ Daan Rovers, burgemeester Jos Wienen en hoogleraar gezondheidszorg Pauline Meurs.
Moedige sessies
De Dag van de Stad biedt daarnaast talrijke inhoudelijke sessies waarin de belangrijkste stedelijke opgaven verpakt worden in uitdagende en interactieve werkvormen. Zo delen steden hun baanbrekende en persoonlijke voorbeelden in Pecha Kucha’s en pitchen pioniers hun innovatieve ideeën in de Dragons’ Den. In het Urban Testlab maak je kennis met baanbrekende producten en in het Lagerhuis debatteer je mee over dé grote en omstreden actuele vraagstukken. En speciaal voor bestuurders zijn er ook dit jaar weer thematische bestuurderslunches, waarin G40 wethouders een prominente rol hebben. Samen met experts gaan zij in gesprek over de meest actuele opgaven waar de stad voor staat.
Vanaf halverwege september staat het programma en blokkenschema op www.dedagvandestad.nl. Inschrijven voor de sessies is niet nodig, je beslist op de dag zelf waar je aansluit. Binnenkort kun je je wel vast aanmelden voor de Nacht van de Stad (in de nacht van zondag 27 oktober in Den Haag), de Stadssafari’s en het Ontwerpatelier.
Schrijf je snel in!
Aanmelden kan via www.dedagvandestad.nl. Al ruim 1.000 bestuurders, ambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, wetenschappers, ondernemers en actieve inwoners schreven zich in. Kent u mensen uit uw omgeving die ook echt bij de Dag van de Stad moeten zijn, laat het hen dan vooral weten.